Over Thijs

Schilderen: Onderworpen zijn aan en houden van het onvolmaakte. Ontdekken van dat andere, dat onbenoembare, de onderstroom…

Thijs portretThijs Schaapman is geboren op 13 november 1944 in Genemuiden en overleden op 14 november 2013. Thijs schilderde sinds ongeveer 1992 en volgde van 2004 tot en met 2013 schilderlessen aan de Academie voor Schone Kunsten in Eeklo. Op deze website vind je een selectie van de schilderijen van Thijs.


Hoe het begon…
Sinds 1972 woonde en werkte Thijs Schaapman in Zeeland. Hoewel hij al sinds de middelbare school veel tekende en schilderde, is hij pas rond 1992 echt begonnen met schilderen, waarbij hij zich ontwikkeld heeft in tekenen en aquarelleren, zowel figuratief als abstract. Daarna heeft hij zich ontwikkeld in olieverf en acryl.

Exposities

 • Samen met Aline Kuut, raku keramist uit Amsterdam, heeft Thijs in 1997 in het gemeentehuis van Borssele geëxposeerd onder de titel “Zee en land – Raku keramiek en schilderijen”.
 • Acrylschilderijen en aquarellen met als thema ‘Maskers’ zijn in 1998 tentoongesteld in de Consistorie van de “Kapel van Hoogelande” op Walcheren, onder de titel: “Maskerade”. In 2006 heeft hij in Rotterdam onder andere ‘Klompen van Harmen’ en ‘Spierweefsels’ tentoongesteld.
 • In 2003, 2004 en 2005 was Thijs een van de deelnemers aan de zgn. Zomerexpositie van de Middelburgse loge “La Compagnie Durable”.
 • In 2006 hingen een zestal schilderijen op de expositie “250 jaar Vrijmetselarij in Nederland” in de Stadsgalerij in Breda.
 • In juni 2007 waren veertig recente abstracte en figuratieve schilderijen en enkele aquarellen te zien op de solo-expositie in het oude Stadhuisje van Sint Anna Ter Muiden.
 • In 2008 was er een solotentoonstelling in de de Wandelkerk in Middelburg, in de voet van de Lange Jan.
 • In 2009 exposeerde Thijs samen met Marinus Leijte en Jan Cozijnsen in PostArt in Hulst, met als titel “Landschappen van leven”. In hetzelfde jaar was Thijs één van de deelnemers aan “Spiegelart”, een hommage aan Patrick de Spiegelaere, in de Drongengoedhoeve, Knesselare, in België.
 • In 2010 heeft het examenwerk, olieverfschilderijen, gehangen op de eindejaarstentoonstelling van de Academie voor Schone Kunsten in Eeklo (België)
 • Van 2 t/m 15 april 2011 was er een tentoonstelling van olieverfschilderijen in de expositieruimte “de pluyme” in Middelburg, tevens onderdeel van de kunstroute in Middelburg op 3 april.
 • Juli / augustus 2014 hing een selectie van werk bij Galerie Gerritse in Middelburg
 • In november 2014 vond de tentoonstelling ‘Een jaar later’  plaats bij de Pluyme, ook in Middelburg.

 

Thijs aan het werkInspiratie
Inspiratiebronnen waren: de zee en de kust en hun luchten, leven en dood, de praktijk van het Zenboeddhisme, poëzie en muziek, reizen, organisaties, de microwereld en de dagelijkse actualiteit. Het zijn bronnen die leiden tot een persoonlijke beeldtaal, meestal in olieverf, van onze gebroken, onvolmaakte wereld, met soms een schijnsel van schoonheid.

Een reis naar Japan in de herfst van 2008 heeft mij geïnspireerd voor de serie “Mount Aso”. Deze berg is een werkende vulkaan op het zuidelijke eiland Kyushu. De Japanse natuur en cultuur hebben het examenwerk sterk beinvloed.

Opleiding
Van 2004 tot en met 2013 volgde Thijs schilderlessen aan de Academie voor Schone Kunsten in Eeklo.bij Nico de Guchtenaere en Frederick van Dyck. In juni 2007 mocht hij als derdejaars student de prijs voor de schilderklas van de Stad Eeklo ontvangen. In 2008 de prijs van de culturele raad van de stad Eeklo. In 2010 heeft hij zijn diploma met grote onderscheiding behaald, waarna hij begon met de specialisatie en uiteindelijk afstudeerde in juni 2013.

Daarnaast heeft Thijs vanaf 2006 schilderlessen en workshops gevolgd bij Marinus Leyte, kunstschilder in Krabbendijke.

 

IMG_0569